top of page
Claylick

Het Tambopata Reservaat

Naar het Tambopata Reservaat of de grootste stad in deze regio, te weten Puerto Maldonado, gaan directe vluchten vanaf Cusco waardoor men niet eerst nog terug hoeft naar Lima. Hierdoor is het prima te combineren met een rondreis in Peru waarbij men het regenwoud meestal als afsluiting op het einde toevoegt. Ons advies is een tour van 4 dagen / 3 nachten naar de Inotawa Lodge in het Tambopata Reservaat. Deze lodge is redelijk basic, zoals de meeste lodges in het regenwoud maar heeft een zeer goed programma met professionele en enthousiaste gidsen. Een aanrader voor iedereen die het regenwoud echt wil beleven.

 

Indien u toch wat meer comfort wenst, dan zijn andere opties zoals Refugio Amazonas, Posada Amazonas of het Tambopata Research Center beter geschikt. Voor meer informatie omtrent deze of andere opties, s.v.p. informeren via ons formulier, email of WhatsApp.

INOTAWA LODGE - 4 DAGEN / 3 NACHTEN

bird

DAG 1

Bij aankomst op het vliegveld van Puerto Maldonado staat onze gids op u te wachten en wordt u eerst naar ons kantoor gebracht, gelegen op ongeveer 5 minuten van het vliegveld in een buitenwijk van de stad Puerto Maldonado. Hier kunnen jullie het merendeel van de bagage veilig achterlaten. Om zo min mogelijk tijd te verliezen is het dus het handigste dat jullie de tas of rugzak met de spullen die meegaan, al van tevoren klaar hebben gemaakt of in ieder geval al hebben geselecteerd.

 

Daarna gaan we via een onverharde weg naar het haventje Puerto Nuevo gelegen in de infierno-Gemeenschap. Deze rit duurt ongeveer één uur en op route kunnen we verschillende soorten bos, traditionele bananenplantages, Citrusplantages, veeboerderijen en kleine kreken zien. Eenmaal in Puerto Nuevo zullen we beginnen aan onze anderhalf uur durende boottocht over de Tambopata rivier. Tijdens de boottocht zullen we ook lunchen, te weten een heerlijke vegetarische ‘rijst Chaufa’ verpakt in bananenbladeren. Verder is er voor iedereen fruit, crackers en een fles water. We zullen de buffer zone van het Nationale Reservaat Tambopata en het Nationale Park Bahuaja Sonene betreden. Tijdens de reis per boot zien we langs de oevers vegetatie die voornamelijk bestaat uit stroken riet, Cecropias en Ficus. We kunnen ook wilde dieren zien, zoals verschillende soorten riviervogels met name de Oropendola met haar typische hangende nesten en broedkolonies, we zien reigers en andere soorten vogels die kunnen overvliegen, zoals toekans of prachtige ara's. Met een beetje geluk zien we zelfs zoogdieren zoals capibaras en apen of reptielen zoals de spectaculaire kaaimannen en schildpadden.

 

Zodra we aankomen bij de Inotawa Lodge zal de manager van de Lodge ons ontvangen en zal uw gids vertellen wat u beste wel en niet kunt doen zodat u maximaal kunt genieten van uw verblijf in het regenwoud. Vervolgens wordt u naar uw kamer in het hoofdgebouw of aparte bungalow gebracht. In de namiddag gaan we de jungle in voor een kleine wandeling om de flora te observeren. Zo zien we enorme bomen van hardhout, we zien de  kapokbomen en vogels zoals Trogons (Trogonidae), kwartels en wilde kalkoenen. Zodra het donker wordt kunnen we ook spinnen zoals tarantula's en andere nachtelijke dieren vinden. Na het avondeten geeft uw gids u een kleine uitleg over wat u mag verwachten en legt u de verschillende activiteiten uit tijdens uw verblijf. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de volgorde van de activiteiten zoals hier beschreven soms iets afwijken. Dit zal in onderling overleg met de gids worden besloten.

Maaltijden inbegrepen: Lunch (boxed), avondeten

claylick small

DAG 2

La Torre Clay Lick

We staan vandaag vroeg op en gaan vervolgens vijftien minuten stroomopwaarts om de ara’s, papegaaien, parkieten en heel soms een zoogdier druk in de weer te zien bij de zogenaamde kleilik. La Torre Clay Lick is een modderbank van ongeveer vier meter hoog en twintig meter breed met aders van minerale rijke klei die essentieel zijn voor de voeding van deze dieren. Vanaf onze observatiepost, op een afstand van ongeveer dertig meter die ons verborgen houdt voor de dieren, hebben we vrij zicht op het spektakel dat zich voor ons afspeelt. Tijdens dit unieke fenomeen is het belangrijk dat wordt voldaan aan de regels en richtlijnen die onze gids de vorige avond heeft vastgesteld, opdat de dieren ongehinderd hun gang kunnen gaan. Hierna keren we terug naar de lodge en zullen we ontbijten. Na ons ontbijt en een korte rust in de lodge gaan we naar het Tres Chimbadas meer.

 

Tres Chimbadas meer

 

De ingang tot dit meer ligt op ongeveer vijftien minuten varen, stroomafwaarts van de Inotawa Lodge. We lopen daarna in ongeveer 45 minuten naar het meer diep in de jungle gelegen. Gedurende de wandeling komen we door een eco-toeristisch gebied dat wordt beheerd door de inheemse bevolking van de infierno-Gemeenschap. Ze beschermen en onderhouden het gebied mede dankzij de inkomsten die worden gegenereerd door de toegangsprijs tot het reservaat, betaald door de toeristen. Bij het meer zelf gaan we aan boord van een traditionele catamaran met één enkel wrikriem (slechts 1 riem /peddel) om rond te varen op het meer. We kunnen weelderige vegetatie zien evenals diverse vogels zoals slangenhalsvogels, reigers, ijsvogels etc. Met een beetje geluk zien we ook reptielen en zoogdieren zoals de reuzenotter. Het meer is toevallig het territorium van een familie reuzenotters die hier vaak gezien kan worden. Het is ook mogelijk om te vissen (‘catch and release’) en soms zit er zelfs een piranha bij. Eenmaal terug op de Lodge wordt de lunch geserveerd en na wat rust vertrekken we voor een excursie naar een lokale boerderij.

 

De Boerderij

 

In het gebied wordt traditionele landbouw beoefend. Dit is een geweldige kans om verschillende exotische vruchten van de Amazone te proberen zoals Copazú, Arazá, Pijuayo, Yucca, en ananas. Er zijn ook verschillende kruiden zoals kurkuma en koriander, evenals een scala aan medicinale planten,  pijnboompitten, suikerriet en chilipepers die traditioneel en op grote schaal worden gebruikt door de lokale bevolking. De boerderijen creëren ook open ruimtes voor de aanbouw van papaja en banaan. Dit is de favoriete habitat voor vogels zoals de fluweeltangare, troepialen, oropendolas, blauwkeelarassaris en verschillende soorten spechten.

 

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch, avondeten

otter.jpg

DAG 3

Cocococha Lake Trek

Deze tocht van twee en een half uur is erg interessant. We zullen verschillende soorten jungle passeren met belangrijke soorten bomen die typerend zijn voor de biodiversiteit van de Madre de Dios regio waarin de Inotawa Lodge ligt, zoals de rubberboom en de Paranoot. Het Cocococha-meer ligt diep in het Nationale Reservaat Tambopata en beslaat een oppervlakte van ongeveer 60 hectare, omringd door moeraslanden en heuvels. Deze variatie in hoogte en vegetatie in combinatie met een minimale menselijke invloed, heeft tot een zeer hoog niveau van biodiversiteit geleid. Het vormt ook een belangrijke habitat voor veel van de bedreigde en emblematische soorten zoals ara's, zwarte kaaimannen en reuzenotters die hier in vrede kunnen voeden en zich reproduceren.  We zullen op tijd terug zijn bij de lodge voor de lunch. Na enige rust zullen we in de buurt van de lodge over de uitgezette paden wandelen en naar oude bomen zoeken. 


Nachtelijke boottocht
 

'S avonds gaan we erop uit in boot om te genieten van de ongereptheid van dit gebied en de geluiden die ons omringen. Wellicht zien we een onweersbui aan de horizon of bij een wolkeloze lucht kunnen we de sterren bewonderen zoals het Zuiderkruis of het sterrenbeeld Schorpioen. We zullen een krachtige zaklantaarn meenemen voor het geval we enkele nachtelijke dieren tegenkomen, zoals kaaimannen, vleermuizen, nachtzwaluwen of capibaras aan de oevers en de meanders van de rivier Tambopata. Daarna gaan we weer terug en wordt het avondeten geserveerd.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch, avondeten

dag 1 inotawa lodge.jpg

DAG 4

Vandaag staan we vroeg op en na ons ontbijt varen we terug stroomafwaarts richting Puerto Maldonado. Langs de oevers zien we optrekkende mist. Na ongeveer een uurtje varen komen we weer aan bij Puerto Nuevo en halen we de spullen op bij het kantoor. Hierna nemen we afscheid van de gids en worden jullie naar het vliegveld gebracht voor jullie vlucht terug naar Cusco of Lima. 

Maaltijden inbegrepen: ontbijt

Voor meer informatie omtrent prijs en overige mogelijkheden, s.v.p. informeren via ons contactformulier, per email of via WhatsApp

Thanks! Message sent.

bottom of page