top of page
machu picchu

De Inca Trail naar Machu Picchu

De klassieke vierdaagse Inca Trail

De historie achter de Inca Trail:

Hoewel er vele trails en treks zijn die naar Machu Picchu leiden, is de klassieke vierdaagse Inca Trail de meest beroemde trek vanwege de geschiedenis erachter. In de bergen rond Cusco en de Heilige vallei vindt men vele oude paden die ooit werden gebruikt door de Inca's en hun voorgangers. Langs deze paden zijn er talloze archeologische sites te zien die ooit een religieuze, ceremoniële of agrarische achtergrond of doel hadden. Gedurende deze vierdaagse trek komen we langs verschillende van deze archeologische sites en krijgen we een uitstekend beeld van hoe de Inca’s vroeger leefden. De Inca Trail werd herontdekt door Hiram Bingham. Bingham besefte dat de Inca Trail die hij had gevonden naar de Verloren Stad zou kunnen leiden. Men gelooft dat de Inca Trail een pelgrimsroute was naar Machu Picchu die in de 15e eeuw door de Inca’s werd gebruikt. De Inca's geloofden dat de bergen (Apus) heilig waren. Deze Inca Trail werd aangelegd door zeer moeilijk terrein, met bruggen van steen of hout, en zelfs tunnels die door de bergen werden gehakt. Er waren meer eenvoudige paden door eenvoudiger terrein naar Machu Picchu, waardoor men aanneemt dat de Inca Trail waarschijnlijk alleen gebruikt werd voor religieuze doeleinden omdat men een practhig uitzicht had op de voor de Inca’s heilige bergen zoals de Wakaywilka, de Veronica, evenals de 6.096-meter hoge Salkantay, de hoogste piek in de Vilcabamba bergregio.

 

Wat vandaag de dag bekend staat als de "klassieke Inca Trail" is een vierdaagse trektocht die begint bij km 82 langs het spoor en slingert door de bergen, langs ongelooflijke incaruïnes zoals Llaqtapata, Runkurakay, Sayacmarca, Phuypatamarca en Wiñaywayna. Op dag vier komt men van bovenaf aanwandelen en ziet men Machu Picchu bij de eerste zonnestralen onder op de berg liggen.

Dag 1

Dag één van de Inca Trail

Dag 1 (12km): U wordt opgehaald op het afgesproken tijdstip en vanuit Cusco, vetrekken we in privévervoer (busje) naar km 82. We beginnen de tocht bij rivier Vilcanota. Bij de Check Point steken we de brug bij Kusikancha over en beginnen we met de vierdaagse klassieke Inca Trail. We wandelen eerst een gedeelte langs de rivier over vlak of zelfs licht dalend terrein. Vervolgens beginnen we met de klim. Na de lunch bij Miskay wandelen we verder en zien we beneden boven de rivier de indrukwekkende ruïnes van Llaqtapata waar we goed kunnen zien hoe de Inca’s terrassen aanlegden voor landbouw. De volgende 7 km volgt de weg de linkeroever van de rivier tot het dorp van Wayllabamba gelegen op 3000 meter hoogte. De naam in Quechua betekent ‘grasrijke vlakte’. Hier zullen we de eerste nacht doorbrengen in tentjes.

Dag 2

Dag twee van de Inca Trail

Dag 2 (11km): Omhoogklimmende vanuit Wayllabamba, ongeveer 3 uren door het alsmaar steiler wordende bos en een steeds meer indrukwekkende terrein komen we aan bij een bosrand en weide die als Llulluchapampa (3,680m) bekend staat. Het is hierna nog eens een anderhalf uur klimmen tot aan de hoogste pas van de tocht (Warmi Wauska - a oftewel 'De Pas van de Overleden Vrouw) op 4,200 meter hoogte. Tijdens dit deel van de tocht worden de wandelaars blootgesteld aan het kenmerkende Andesklimaat met haar eerst schroeiende zon en later dichter bij de pas een bevriezende wind. Aankomende op de top kunnen we de voltooiing van het moeilijkste gedeelte van deze vierdaags tocht vieren. De afdaling is vervolgens steil ofschoon niet moeilijk. Na de tocht over de linkerflank van de vallei te hebben vervolgd komen we aan bij het kampeerterrein van de 2de nacht genaamd Pacamayo (3,600m).

Dag 3

Dag drie van de Inca Trail

Dag 3 (16km): Vanuit Pacamayo duurt het ongeveer een uur tot aan de ruïnes van Runkuracay. Deze kleine cirkelvormige ruïnes nemen een strategische positie in over de vallei overziende Pacamayo. Een kleine klim van ongeveer drie kwartier zal u vervolgens naar de top van de tweede pas brengen: Runkuracay (4,000m). De afdaling vanaf deze pas is steil lopende over grote Incatreden en zal met grote zorg genomen moeten worden. De volgende sectie van de tocht , omhoog tot aan de 3de pas, is bijzonder mooi aangezien de weg gekenmerkt wordt door hoge in steen uitgehouwen treden lopende langs indrukwekkend diepe afgronden. Na ongeveer 1 uur lopen vanuit Runkuracay zullen we in Sayacmarca aankomen. De naam Sayacmarca betekent „Ontoegankelijke Stad“ en beschrijft de positie van deze ruïnes in volkomenheid aangezien deze aan drie kanten door onneembaar steile klippen wordt beschermd. Tot op heden is er geen duidelijkheid over het nauwkeurige doel van deze ruïnes. Vervolgens zullen we een stukje moeten teruglopen om ons Incapad te vervolgen in Conchamarca, een kleine Inca nederzetting die in de schaduw van Sayacmarca is gesitueerd. Dit was waarschijnlijk een ´tambo´ - rustplaats - voor vermoeide reizigers op hun route naar Machu Picchu. Vanaf hier daalt het pad af door een prachtig woud vol orchideeën, hangende mossen, boomvarens en bloemen om vervolgens te lopen door een indrukwekkende Tunnel uitgehakt door de Inca’s in de rotsen. Vervolgens leidt het pad ons tot aan de 3de pas (3,700m). Het uitzicht vanaf deze pas is indrukwekkend en geeft zicht op met sneeuw bedekte pieken zoals de Salkantay (6,271m) en Veronica (5,750m). Een paar minuten na deze pas komen we aan in Phuyupatamarca, de meest indrukwekkende ruïnes tot nu toe. De naam betekent „Stad in de Wolken“. De toegang tot de ruïnes is via een steile doorgang van treden komende langs zes „Incabaden“ die waarschijnlijk voor de rituele verering van water werden gebruikt. We verlaten de plaats via een indrukwekkende Incatrap vanuit de westkant van de ruïnes die zeker uit duizend treden bestaat. Aan het einde van de dag zult u deze afdaling zeker in uw knieën voelen. Na ongeveer een uur lopen komen we aan bij onze laatste kampeerplaats. Vanaf hier is het nog mogelijk om via een korte wandeling de ruïnes van Wiñay Wayna te bezoeken. De naam in Quechua betekent “voor altijd jong“ en wordt genoemd naar een verscheidenheid aan roze orchideeën die hier groeit. De ruïnes bestaan uit prachtige landbouwterrassen gesitueerd in een adembenemende omgeving. Er zijn ook vele gebouwen en een opeenvolging van 10 baden die aangeven dat de plaats waarschijnlijk een godsdienstig centrum ter verering van water was. Rituele reiniging zou hier op het laatste traject voor Machu Picchu plaatsgevonden kunnen hebben.

Dag 4

Dag vier van de Inca Trail - Machu Picchu


Dag 4 (6km): Het laatste gedeelte tot aan Machu Picchu is duidelijk aangegeven en vergt ongeveer anderhalf uur. De meeste mensen proberen om 4.30 ‘s morgens op te staan zodat zij Wiñay Wayna voor 5.30 kunnen verlaten om Machu Picchu vóór zonsopgang te bereiken en de Zonsopgang door de zogenaamde Zonnepoort te kunnen meemaken. Het begint licht te worden rond zes uur en de eerste stralen van de zon verlichten Machu Picchu door de Zonnepoort om ongeveer zeven uur. De laatste klim van de tocht bestaat uit een vijftigtal haast verticale treden alvorens bij de Zonnepoort aan te komen waar u het spectaculaire uitzicht op Machu Picchu in geheel haar glorie beneden omringd door een idyllisch landschap, ziet liggen. In Machu Picchu heeft u vervolgens een twee uur durende rondleiding met de gids waarna u vrij bent om zelf / op eigen gelegenheid rond te lopen. In de namiddag zou u nog de warmwaterbaden van Aguas Calientes kunnen proberen. Op het door de gids aangegeven tijdstip vertrekken we uiteindelijk in trein en bus weer terug naar Cusco.

logo

Info:

Wat is inbegrepen:

Briefing met de gids voor de start van de Inca Trail 
Ophalen bij het hotel (in het centrum) en vervoer naar KM. 82
Entreetickets voor de Inca Trail en Machu Picchu

Treintickets Aguas Calientes - Ollantaytambo (Expedition / Voyager)

Vervoer per bus Ollantaytambo - Cusco (privé mogelijk)
Professionele gids gedurende vier dagen

Rondleiding van twee uur in Machu Picchu 
Kok en kookuitrusting evenals een aparte eettent 

Dragers voor de uitrusting (let op: niet voor de persoonlijke spullen)
3x ontbijt, 3x lunch, 3x avondeten 

1 liter afgekookt water (voor het bijvullen van de drinkfles)
Tent voor 2 personen (toeslag 1 persoon)
Isolerend matje (let op: dit is geen comfort matje)

EHBO uitrusting

Wat is NIET inbegrepen:

Slaapzak (het is mogelijk om dit te huren)
Extra matje voor meer comfort (het is mogelijk om dit te huren)
Wandelstokken (het is mogelijk om dit te huren)
Fooi voor de gids, kok en dragers
Extra drager voor persoonlijke spullen 
Toegang to Huayna Picchu (extra USD 65)
Bus Machu Picchu - Aguas Calientes (men wandelt naar beneden)

Ontbijt op dag 1, lunch en avondeten op dag 4
 

De prijs van de Inca Trail is afhankelijk van het aantal deelnemers. Houd er verder rekening mee dat de Inca Trail lang van tevoren geboekt moet worden. Vooral voor de maand mei en de maanden in het hoogseizoen zijn veel data meestal al 6 tot zelfs 7 maanden van tevoren uitverkocht. Een vroege boeking is dus noodzakelijk. 

Voor meer informatie kunt u ons contacteren via onderstaand formulier, per email of WhatsApp.

Thanks! Message sent.